De vakantie is voor de meesten van ons voorbij en we gaan weer aan het werk zoals we dat voor de vakantie gewend waren. We zijn even een paar weken losgekomen van onze dagelijkse beslommeringen en stappen nu weer terug in onze oude routine.

Het kan zijn dat je blij bent met het werk of de bezigheden die je doet en dat je ernaar uitkijkt om weer aan de slag te gaan. Maar sta eens even stil en voel eens of je de dingen echt op dezelfde manier wilt blijven doen. Mag werkelijk alles bij het oude blijven? Of is het tijd voor verandering?

 

Het begin van het einde

Als ik kijk naar het werk dat ik doe, dan zie ik dat geen dag hetzelfde is. Ik doe allerlei verschillende dingen variërend van lesgeven, schrijven, muziek maken tot workshops geven, mediteren enzovoort. Deze afwisseling is wat mij in beweging houdt. Ik vaar er wel bij. Routine, zoals bij een kantoorbaan – elke dag naar dezelfde plek gaan en dezelfde dingen doen –, is niets voor mij.

Misschien weet jij van jezelf dat die baan met een dagelijkse routine precies is wat goed is voor jou. Dit is waar jij je happy bij voelt. Je doet waar je goed in bent en ‘that’s it’. Meer heb je niet nodig. Prima, als dit op jou van toepassing is.

Maar pas op dat je de dingen niet op de automatische piloot doet. Pas op voor de vanzelfsprekendheid waarmee je dingen doet. Als je ergens een gewoonte van maakt en niet meer nadenkt over wat je doet, kan dit leiden tot afstomping. Je bent je niet meer bewust van het feit of je nog steeds wilt waar je ooit een keer voor hebt gekozen. Ach, je bent het zo gewend en het is wel zo makkelijk.

Maar gemakzucht leidt tot inertie. En inertie leidt tot stilstand. En zoals je weet is stilstand achteruitgang. Het is als het ware het begin van het einde. ‘Het einde waarvan?’ zul je nu misschien vragen. Nou, het einde van je leven! Het is het einde van je creatieve, authentieke en vreugdevolle leven.

Dat klinkt misschien enigszins dramatisch, maar als je de dingen vanuit gewoonte en routine doet, gaat alle leven eruit. Er is geen sprankeling meer die er nog vanuit gaat. Je sukkelt in slaap en hebt het niet eens in de gaten. En zo sukkel je door totdat je leven voorbij is.
Is dit het perspectief dat jij van jouw leven voor ogen hebt?

 

Word wakker!

Word wakker! Kijk om je heen! Kijk en zie de mensen die iets van hun leven maken. Buig af van het gebaande pad en ga je eigen weg, wat die ook moge zijn. Dat kan betekenen dat je op zoek moet gaan, als je het nog niet helder hebt. Je gaat op zoek en je komt onderweg ongetwijfeld wat hobbels en kuilen tegen. Maar als je de drive voelt waarom je het doet, zal het elke stap waard blijken te zijn.

Om een creatief, authentiek en vreugdevol leven te leiden, is het nodig om wakker te zijn. Dit betekent dat je weet wat je wilt. Je kent je richting en ook je doel. Dit is wat je constant in je vizier houdt. Je houdt je focus op je richting en je doel, terwijl je open blijft voor verandering.

Want niets is vooraf uitgestippeld. Niets staat vast en alles is aan verandering onderhevig. Wellicht blijkt gaandeweg dat je je doel moet bijstellen of je richting moet veranderen. Je hebt nieuwe inzichten opgedaan en merkt dat eerdere uitgangspunten niet meer gelden. Wakkerheid betekent dus ook dat je aanwezig blijft in het nu om mee te kunnen bewegen met wat het leven van je vraagt.

 

Stilte als wekker

Wanneer je het niet gewend bent om zo te leven, vraag je je wellicht af hoe je dit doet. Hoe kun je wakker zijn in het hier en nu?

Daar zijn verschillende manieren voor. Sommige mensen willen graag sporten en worden daar wakker en actief van. Andere mensen wandelen graag in de natuur of doen aan yoga. Weer anderen volgen cursussen en vergaren kennis om te weten wat ze willen. Mijn manier is meditatie.

Meditatie dompelt je onder in stilte. In deze stilte vind je de antwoorden op al je vragen. Je stemt je af op en luistert naar je diepste zelf. Daar kun je contact maken met je diepste essentie en voelen wat er nodig is in je leven.

Elke dag maak ik zo’n innerlijke reis en stel me open voor wat deze dag brengen zal. Zo blijf ik wakker in het hier en nu en verwelkom wat zich aandient om dit vervolgens te gebruiken voor het voortzetten van mijn weg.

 

Hoe stap jij uit je routine?

Zit jij nog in routineus gedrag of ben jij al wakker in wat je doet? En welke methode gebruik jij om wakker te zijn?
Deel je ervaringen hieronder en stimuleer je medelezer om uit routine te stappen en een creatief, authentiek en vreugdevol leven te leiden.

Hartegroet,

Peter.

 

P.S. Als je je nu aanmeldt voor mijn meditatie-avonden krijg je de hele maand september gratis!

Share This