Wat is meditatie?

Mediteren kun je doen op allerlei verschillende manieren. Je kunt zoals bij de klassieke (Zen)meditatie stil zitten op een kussen, je kunt een stiltewandeling in de natuur maken of een ademhalingsoefening doen.

Maar je kunt ook een tekening maken, tuinieren, knutselen, muziek maken enz. Wat hebben deze dingen dan gemeen dat ze allemaal meditatie genoemd kunnen worden?

Het element dat in al deze activiteiten zit is gefocuste aandacht.

Deze gefocuste aandacht zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt door externe prikkels. Hij zorgt ervoor dat je terecht komt in een diepe rust, stilte in jezelf ervaart, samenvalt met het nu.

Waarom meditatie?

Als je last hebt van stress of vaak in kringetjes van oude patronen blijft ronddraaien, als je het gevoel hebt dat je ‘geleefd wordt’ en je het moeilijk vindt om jouw authentieke stroom te volgen, dan kan meditatie je hierbij helpen.

In de diepte die je door meditatie ontsluit, kun je ervaren dat je volledig vrij bent en kun je je volledige potentieel aanspreken. In deze toestand kun je ervaren dat je veel meer bent dan je wellicht dacht. Jouw wezen houdt niet op bij de grenzen van je lichaam. Dat betekent dat je tot veel meer in staat bent dan je tot nu toe voor mogelijk had gehouden.

Meditatie brengt je vooral heel dicht bij jezelf. Het geeft je inzicht in wie jij werkelijk bent. En daardoor kun je volledige vrijheid ervaren en je volledige potentieel aanspreken.

Ook al heb je het gevoel dat je deze vrijheid in het dagelijks leven weer kwijt raakt, toch kun je altijd en overal deze vrijheid weer terugvinden. Door je aandacht bij jezelf te brengen en de geleerde meditatietechniek toe te passen, kun je weer contact maken met je vrije, authentieke zelf. Je kunt altijd weer vanuit vrijheid en authenticiteit je keuzes maken. Dat is het prachtige van meditatie, je hebt er niets voor nodig behalve jezelf.
Als je uitdagingen tegenkomt in werk of privé, zorgt meditatie ervoor dat je deze evenwichtig het hoofd kan bieden. Situaties die jou eerder stress opleverden, kun je nu kalm en adequaat tegemoet treden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat meditatie een positief effect heeft op lichaam en geest. Het verlaagt de hartslag en de bloeddruk. Het laat stresshormonen (zoals cortisol en adrenaline) afnemen en vermindert daarmee de vatbaarheid voor stress-gerelateerde ziekten. Het ontspant het spiersysteem, synchroniseert de beide hersenhelften en bevordert creativiteit en vitaliteit.

De door meditatie ontstane alfa- en thetagolven in je hersenen brengen je in een staat van diepe ontspanning en wakkerheid. De stilte die je binnengaat zal je in staat stellen volledig op te laden en vrij te zijn.

Meditatiesessies

Wil je vrijblijvend kennis maken met mijn manier van mediteren? Probeer dan de gratis geleide meditatie hieronder. Of kom naar mijn wekelijkse meditatiesessies in Culemborg. De eerste maand kun je meedoen voor de helft van de prijs. Daarna kost het € 15,- per avond.

Elke dinsdagavond van 20.15 – 21.45 uur.

Recente berichten

Social Media

Open Heart Music & Meditation
Willem Kloospad 7
4103 VC  Culemborg
06-38544321
info@ohmm.nl
www.ohmm.nl

© 2018 Ohmm.nl

KvK-nr.  30275833
BTW-nr. NL155620885.B.01
IBAN  NL94ABNA0575948396

Share This