Het einde van het jaar nadert weer. Een tijd om stil te staan bij wat je werkelijk wilt in je leven. Je hebt misschien weer goede voornemens voor het nieuwe jaar en je besluit om een aantal dingen echt anders te gaan doen. Maar helaas moet je toegeven dat hier vaak weinig of niets van terecht komt.
Wat kan jou dan bewegen dat je ook echt doet wat je je voorneemt?

Mijn voorstel: maak er een bucket-list van. Doe alsof dit het laatste jaar is dat je te leven hebt. Wat zou je dan per se gedaan willen hebben?
Mijn bucket-list heb ik dit jaar drastisch veranderd.

 

Wat wil je werkelijk?

Als je jouw bucket-list samenstelt, wat valt je dan eraan op? Wat zijn het voor dingen die je gedaan wilt hebben, voordat je het loodje legt? Een verre reis maken, een luxe auto rijden of een boot kopen? Je bedrijf verkopen en er lekker op los leven, je huis opknappen of een boek schrijven?

Vaak denk je bij een bucket-list eerst aan dat wat je in je leven nog niet hebt gehad. Je wilt graag een onvervulde behoefte bevredigen. Je denkt dat als deze behoefte is bevredigd, je vredig kunt sterven.
Maar de dingen die ik hiervoor noemde zijn niet echt bevredigend. Ze lenigen slechts een tijdelijke behoefte. Of liever: ze zijn een surrogaat voor dat wat je werkelijk wilt.

Sta dus stil bij wat je werkelijk wilt. Wat zit er achter de materiële dingen die je op het eerste oog verlangt?

Reptielenbrein

Toen ik eind vorig jaar zelf stil stond bij wat ik werkelijk wilde, voelde ik heel duidelijk dat ik los wilde komen van het willen bevredigen van oppervlakkige behoeften. Deze behoeften uiten zich vaak in oraal gedrag. Het is gedrag waarbij je primair iets wilt innemen. Dat kan letterlijk om eten of drinken gaan of om een andere behoeftebevrediging zoals tv kijken, gokken of seks. Ik realiseerde me dat we in onze samenleving een sterke neiging hebben om onze orale driften te volgen.

Deze oraliteit, die meestal een conditionering is uit je jeugd, bepaalt vaak onbewust de keuzes die je maakt. Het verklaart je hang naar bijvoorbeeld suiker, alcohol, geld of seks. In feite is onze economie voor een groot deel hierop gebaseerd. ‘Mis deze aanbieding niet! Op = op!’ Je kent ze wel, de reclames die jou hierin triggeren. Ze spreken vooral je reptielenbrein aan, dat gericht is op overleven.

Nu is overleven in onze maatschappij tegenwoordig geen uitdaging meer. Materieel gezien is er overvloed. Het is door onze conditionering dat we denken iets te kort te komen. Het draait allemaal om het bevredigen van een diepe behoefte. Vandaar dat jouw bucketlist waarschijnlijk bestaat uit zaken die je wilt ontvangen.

Geven is ontvangen

Maar wat is het dat je werkelijk wilt ontvangen? Welke diepere behoefte ligt er onder jouw materiële verlangens?

Dat wat je ten diepste verlangt is liefde.

Oraal gedrag, de neiging om jezelf op de een of andere manier te voeden, is in de kern een behoefte aan liefde. Hoewel het hier gaat om een conditionering, ligt aan deze houding een essentiële misvatting ten grondslag. Jij denkt dat je liefde nodig hebt. Maar wat je je misschien niet realiseert is:

Jij bent liefde.

Ook ik was mijn leven lang gericht op dat wat ik wilde ontvangen. Maar vorig jaar besefte ik dat de overvloed die we in onze maatschappij hebben, ik ook in mezelf heb. Ik voelde dat ik ten diepste liefde ben en het dus geen zin heeft te verlangen naar wat ik zelf ben.

Daarom besloot ik vorig jaar in plaats van te willen ontvangen juist te geven. Ik voelde dat ik heel veel te geven heb en dat ik door dit te doen niet alleen het leven van anderen, maar ook mijn eigen leven verrijk. Want als je liefde geeft, komt het als en boemerang naar je terug. Dan wordt geven ontvangen.

Nu, een jaar later, kwam in me op om mijn bucketlist samen te stellen, niet aan de hand van wat ik wil ontvangen, maar van wat ik wil geven. Ik heb een lijstje gemaakt van alle dingen die ik nog aan mijn naasten of aan de wereld wil geven.

Behalve dat ik geef aan mijn naasten en dierbaren, wil ik ook iets geven aan jou. Als lezer van mijn blogs ben je geïnteresseerd in persoonlijke groei en wellicht ook in meditatie.
Ik wil je daarom graag een maand lang gratis mediteren geven in mijn meditatiegroep (elke dinsdagavond).
En om dit nog meer verdieping te geven, krijg je mijn boek ’45 geleide meditaties’ erbij cadeau.
Laat me vóór 22 december weten of je dit cadeau wilt ontvangen. Stuur hiervoor een mail naar info@ohmm.nl.

 

Wat heb jij te geven?

Ook jij bent liefde en ook jij hebt dus veel te geven. Als jij nog maar een jaar te leven zou hebben, wat zou jij dan aan jouw naasten of aan de wereld willen geven?

Laat mij en je medelezers weten hoe jij het leven van anderen en dat van jezelf wil verrijken.

Ik wens jou en je dierbaren genoeglijke en liefdevolle feestdagen toe en tot in 2018.

Hartegroet,

Peter.

Share This