Als je kijkt naar alle dingen die je doet, dan kun je stellen dat daar altijd een bepaalde motivatie achter zit. Er zijn dingen die je echt heel graag wilt vanuit een sterk verlangen, soms zelfs al jaren. Andere dingen doe je in een opwelling in het moment.

Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom je doet wat je doet? Sta je wel eens stil bij de diepere beweegreden van jouw handelen, van de keuzes die je maakt?
Als je bij jezelf op onderzoek uitgaat naar deze beweegredenen, zou je wel eens voor een verrassing kunnen komen te staan.

 

Je persoonlijke drijfveer

Alle keuzes die je maakt zou je kunnen scharen onder je persoonlijke drijfveer. Alles wat je doet komt voort uit een verlangen of een diepe motivatie die specifiek van jou is. Als je gaat studeren kies je een studierichting die bij jou past, die aansluit bij je interesses. De één houdt van talen of geschiedenis, de ander van exacte wetenschappen of psychologie. Weer een ander is geen studiebol en gaat meteen werken om geld te verdienen.

Ook als je de ware tegenkomt, val je voor hem om zijn warme stem of voor haar om haar mooie ogen. Je wilt heel graag met hem of haar een relatie, samenwonen en misschien wel kinderen. Je voelt je op je gemak bij hem/haar, omdat jullie veel gemeen hebben. Zijn of haar persoonlijkheid sluit aan bij die van jou.

Wanneer je inzoomt op je diepere persoonlijke drijfveer, lijken veel keuzes die je maakt voor de hand te liggen. ‘Ik heb de natuur altijd zo fascinerend gevonden’ en dus kies je voor een studie biologie of geologie. ‘Ik heb altijd willen weten hoe een mens in elkaar zit’ en dus kies je voor een studie psychologie. ‘Hij houdt van muziek en kunst’ en dus kunnen jullie samen naar een concert of museum. ‘Zij houdt van tuinieren’ en dus kunnen jullie samen genieten van jullie volkstuintje.

Maar zonder het te weten maak je je keuze ook op basis van een diepere beweegreden. Je keuzes blijken een keerzijde te hebben. Jouw persoonlijke drijfveer kent ook een kant die minder snel belicht wordt, een kant die je misschien wel minder graag wilt zien.

 

Jouw pijn als motivator

We hebben allemaal in onze jeugd dingen meegemaakt die ons getekend hebben. Er zijn pijnlijke dingen gebeurd die je in je systeem hebt opgeslagen. Dit kunnen kleine dingen zijn, maar ook heftige dingen die een trauma hebben veroorzaakt. Deze gebeurtenissen en de manier waarop je ze beleefd hebt drukken een groter stempel op de keuzes die je maakt dan je misschien denkt. Waar je vaak niet bij stilstaat, is dat de pijn die je in je jeugd hebt opgelopen, een grotere motivator is dan je wellicht wilt toegeven.

Jouw interesse voor de natuur bijvoorbeeld heb je ontwikkeld toen je je als kind vaak terugtrok in het bos, omdat je ouders altijd ruzie maakten. De natuur was een veilige plek die je thuis niet kon vinden. Of als je een ouder had die manisch-depressief was, heb je ongetwijfeld een drive ontwikkeld om te begrijpen hoe dit werkt. Jouw keuze om psychologie of psychiatrie te studeren kan zonder omwegen hier vandaan komen.

Ook op het relationele vlak komen we motivaties tegen die door pijn zijn ingegeven. De partner die je kiest lijkt vaak verdacht veel op de ouder van wie je niet de liefde kreeg die je verlangde. Dit gemis wil je nu compenseren met de partner van jouw keuze. De warme stem van je man geeft je misschien dat gevoel van geborgenheid, dat je niet van je vader hebt gekregen. Die lieve ogen van je vrouw geven je wellicht het gevoel welkom te zijn, iets wat je moeder je niet kon geven.

Zo is je leven doorspekt van motivaties die gestoeld zijn op pijn, behoeftigheid en angst. Je wilt die liefde ontvangen, je wilt die geborgenheid voelen, je wilt veilig zijn en…. je wilt jezelf kennen.

Het blijkt dat achter jouw persoonlijke motivatie een grotere drijfveer zit. Een drijfveer die veel verder reikt dan je wellicht zou vermoeden.

 

Leven vanuit een grotere wil

Je kent het vast wel dat je een keuze maakt, terwijl je niet weet waarom. Jouw partner is misschien helemaal niet jouw type en toch ben je voor hem/haar gevallen. Het kan goed zijn dat je hebt geluisterd naar je intuïtie, de stem van je ziel. Jouw keuze kwam wellicht uit het zielsdomein, waar je hebt gevoeld dat dit de enige juiste keuze was.

Deze keuze kan er juist voor bedoeld zijn om je schaduwkanten te belichten. Jouw partner kan je helpen om jouw schaduwkanten onder ogen te zien en te transformeren. Jouw pijn en angst zijn dan de brandstof voor een ontwikkeling die je brengt bij je kracht en waarachtigheid, bij wie je werkelijk bent.

De keuzes die je maakt komen niet alleen voort uit je persoonlijke wil, maar ook uit diepere lagen van jouw zijn. Je ziel bijvoorbeeld wil jou altijd die dingen laten ervaren die jou dichter bij jouw ware aard brengen, die jou meer bewustzijn brengen over wie je bent. Je kunt hier spreken van een ‘grotere’ wil. Als je de keuzes van je ziel volgt, leef je vanuit een grotere wil.

Maar ook je ziel volgt een stroom die groter is dan zijzelf. Zij gehoorzaamt de roep van jouw diepste zelf, jouw essentie. Zij is dienstbaar aan jouw essentie, die zich manifesteert op een manier waardoor hij zichzelf kan kennen. Alles dat je meemaakt in je leven is erop gericht om jezelf te kennen, te ontdekken wie je werkelijk bent. Onderzoek je beweegredenen en leer jezelf kennen. Want:

Als je je diepste beweegredenen kent, ken je ook je diepste zelf.

 

Wat beweegt jou?

Sta jij weleens stil bij de diepere beweegredenen van jouw keuzes?

Deel jouw ervaring hieronder en stimuleer je medelezer om zijn beweegredenen te onderzoeken en zichzelf beter te kennen.

Hartegroet,

Peter.

Share This