Als je bewust in het leven staat en je spiritualiteit in je leven wil integreren, ben je vast heel hard bezig je ego te bestrijden. En toch doe je ongemerkt het tegenovergestelde: je ego tevreden stellen.

Waarom doe je dit? Waarom kies je ervoor om je ego te vriend te houden, terwijl je er liever vanaf wil?

Kun jij het ego uitschakelen?

We weten allemaal dat het ego ons elke keer om de tuin wil leiden als het gaat om het nemen van de juiste keuzes. Elke keer als je voor een keuze staat, doe je je best om niet te kiezen voor de optie die het ego je voorschotelt. Waarom lukt dat toch vaak niet?

Je wilt bijvoorbeeld stoppen met roken en hebt je voorgenomen om mee te doen met de Stoptober campagne. Maar je hebt het zo druk dat je vergeet je aan te melden. Of je wil gezonder eten, maar elke keer als je boodschappen doet, belanden steeds weer dezelfde ongezonde producten in je winkelmandje. Ook als je van plan bent elke dag yoga of meditatie te beoefenen, schiet het erbij in omdat je eerst de kinderen naar school moet brengen, een was moet draaien, de hond uitlaten en voor je het weet moet je alweer naar je werk.

Zelfs al heb je het niet zo druk, dan weet je ego wel wat te verzinnen om niet te doen wat goed voor je is. Eerst even een kopje koffie of de krant. Die binnengekomen appjes of e-mails beantwoorden of die vriendin bellen die vandaag jarig is.

Het lijken allemaal legitieme redenen om de juiste keuze niet te maken of uit te stellen. Je wilt de juiste keuze wel maken, maar het ego blijkt vaak sterker. Hoe kun je het ego dan uitschakelen en tot de betere keuze komen?

Een diepere noodzaak

Wat je in feite doet als je de stem van je ego volgt, is ervoor kiezen om in je comfort zone te blijven. Het voelt prettiger om jezelf niet uit te dagen, maar in je veilige vertrouwde kringetje rond te draaien. Je blijft hangen in oude gewoontes, omdat dat is wat je altijd gewend bent te doen.

Om uit dit veilige kringetje te breken moet er sprake zijn van een noodzaak. Er moet iets zijn waardoor jij de stem van het ego negeert, omdat de noodzaak om die andere keuze te maken groter is. Met andere woorden, de wil om te veranderen moet sterk genoeg worden.

Heb jij last van je luchtwegen als je bijvoorbeeld sport? Of ben je al kortademig als je een trap oploopt? Of erger nog: wil je partner bij je weg als je niet stopt met roken? Dan is er een duidelijke noodzaak die jou ertoe beweegt te stoppen met roken. De wil om bij je partner te blijven of een betere conditie te hebben wordt dan groter dan het verlangen naar een sigaret. Dan is de keuze om je ego niet te volgen gemakkelijker.

Het ego gebruiken

We hebben echter nog te maken met een misvatting die je uit de wereld moet helpen om je ego effectief te bestrijden. Als je voor een keuze staat en je ego maakt je die keuze niet gemakkelijk, kun je misschien geïrriteerd of boos raken. Je kunt je dan afvragen: hoe kom ik van mijn ego af? Je wilt het liefst niets meer met het ego te maken hebben. Maar uiteindelijk moet je het volgende concluderen:

Het ego uitschakelen is niet alleen onmogelijk, maar ook onwenselijk.

De vraag hierboven is een verkeerde vraag. Het ego is niet iets waar je ‘vanaf moet’. Sterker nog, je kunt het niet wegpoetsen. Je kunt het zelfs niet negeren. Je ego zal er altijd zijn om jou wakker te houden. Je kunt je ego maar beter omarmen, omdat het jou laat zien welke weg je liever niet in wilt slaan. Ook als je de weg van het ego volgt, zul je daar ongetwijfeld waardevolle lessen uit leren. Sluit vriendschap met je ego en open daarmee de weg naar groei.

Het ego, dat jou wil laten geloven hoe klein, alleen en onmachtig je bent, is er om je bewust te maken van het feit dat je juist mooi en krachtig bent en dat je een enorme potentie hebt. Het is door het ego dat je je ware zelf kunt kennen. Licht kan alleen bestaan bij de gratie van duisternis. Gebruik daarom het ego om tot de juiste keuzes en de juiste daden te komen en jouw licht te laten schijnen.

Hoe gebruik jij het ego voor jouw keuzes?

Volg jij de stem van je ego en blijf je graag in je comfort zone? Of gebruik jij het ego om jouw potentie aan te boren?

Deel je ervaring met mij en je medelezers en laat ons weten waar jij voor kiest.

Ik lees graag je reactie.

Hartegroet,

Peter.

 

Share This