We zijn in onze maatschappij vaak gericht op wat niet goed gaat, op wat er beter kan. Dat gebeurt al op school als je nog kind bent. Maar ook op je werk of zelfs thuis zijn we vaak bezig met dingen die we graag willen veranderen of verbeteren.

Maar als je iets wil veranderen, bereik je dit dan het beste door te focussen op wat niet goed gaat? Heb je het snelste resultaat als je steeds gericht bent op dat wat niet lukt?

 

Waar te beginnen?

De mens is een leergierig wezen. Het is steeds bezig zich verder te ontwikkelen. Dit is een natuurlijk proces. We willen telkens nieuwe dingen ontdekken en nieuwe gebieden ontginnen. Maar dit proces voltrekt zich niet vanuit het niets. Het ontvouwt zich vanuit dat wat er al is. Kortom, dat wat er al is, is een voedingsbodem voor dat wat nog wil ontstaan.

Kijk maar naar de ontwikkeling van het lichaam van een ongeboren kind. Dit begint met slechts één cel. En vanuit deze ene cel ontstaan door celdeling alle andere cellen die uiteindelijk dat wonderlijke complexe geheel vormen dat wij het lichaam noemen.

Natuurlijk helpt het als je iets wilt bereiken, dat je blijft proberen totdat het is gelukt. Net zoals je als kleuter niet opgaf voordat je kon fietsen. Maar sommige vaardigheden liggen simpelweg niet binnen jouw scala aan kwaliteiten. Als altruïsme niet jouw kwaliteit is, heeft het weinig zin om in de zorg te gaan werken. Je zult daar hoogstwaarschijnlijk niet gelukkig van worden en de cliënten zullen er geen baat bij hebben.

 

Dat wat je aandacht geeft groeit

Een vriend van mij heeft een bedrijf waarmee hij veranderprocessen faciliteert voor bedrijven en organisaties. Zijn methode is vooral gericht op het waarderen van de mensen en hun kwaliteiten in de organisatie. Het blijkt dat mensen veel beter gaan functioneren als ze gezien worden in hun kwaliteiten.

Wij hebben allemaal kwaliteiten die we zichtbaar of onzichtbaar inzetten in de dingen die we doen. Het helpt als je je bewust bent van je eigen kwaliteiten. Soms zijn kwaliteiten onder de oppervlakte verborgen. Neem dan de tijd en moeite om ze te ontdekken. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen.

Misschien heb je het wel eens meegemaakt dat er in een groep mensen een heel stil iemand zit. Iedereen praat honderd uit over een bepaald onderwerp en die ene persoon hoor je niet. Totdat de rest stil valt en deze persoon een opmerking maakt die zo raak is dat iedereen van zijn stoel valt.
Niemand had oog voor hem/haar, omdat ze zelf zo luidruchtig waren. Maar ondertussen was deze persoon misschien wel bezig alle gespuide informatie in zich op te nemen en te verwerken tot een glasheldere conclusie. Met andere woorden, ook al zie je niet meteen de kwaliteit van een ander, toch kan hij ongemerkt een waardevolle bijdrage leveren.

Zoals in het bedrijf van mijn vriend werkt het dus heel krachtig als je je aandacht richt op dat wat goed gaat, dat wat waardevol is. Dit heeft alles te maken met de wetmatigheid dat alles dat je aandacht geeft groeit. Benadruk je het positieve, dan zal het positieve worden versterkt en uiteindelijk ook groeien. Omgekeerd zal het negatieve worden versterkt als je daar de nadruk legt.

 

Is het glas half vol of half leeg?

Je kent het bekende glas wel dat half vol is of half leeg. Als je uitgaat van een half leeg glas, dan zie je vooral dat wat er ontbreekt. Je bent gericht op tekort. Hierdoor zul je dit ook telkens ervaren. Wanneer je aandacht geeft aan ‘tekort’, zal dit voor jou werkelijkheid worden. Ook al heb je allerlei dingen die je wenst in je leven – bijvoorbeeld veel geld, een gezin, een fijne baan – , dan nog kun je blijven leven in het geloof dat er iets ontbreekt.

Door steeds maar te focussen op dat wat er niet is, ontgaat je het feit dat er ook veel wel is. Het glas is niet alleen half leeg, maar ook half vol. Wanneer je ziet dat het glas half vol is, dan erken je wat er wel is. Je gaat uit van dat wat iets toevoegt aan je leven. Je kent het een bepaalde waarde toe. Je erkent niet alleen wat er is, maar je waardeert het ook.

Zo kun je je eigen kwaliteiten erkennen en waarderen. Je hebt misschien vaak de neiging om jezelf te veroordelen voor wat er niet goed gaat. Hierdoor versterk je het gevoel van een ‘negatieve’ waarde. Als je echter steeds nadruk legt op wat wel goed gaat, zul je daar zelfvertrouwen en eigenwaarde uit putten. Daarmee creëer je de conditie om door te gaan, te leren en steeds meer waarde toe te voegen.

Natuurlijk kun je kijken naar wat beter kan, maar liefst wel vanuit een positief perspectief. Juist door te focussen op dat wat er wel is, zul je het gevoel versterken dat je al hebt wat je wenst. En van hieruit kun je meer creëren van dat wat je wenst. Op deze manier creëer je de ervaring van overvloed. Ik herhaal hier graag de wijze woorden van mijn bejaarde moeder: “Kijk naar wat je hebt en niet naar wat je niet hebt. Want wat je niet hebt lijkt vaak mooier en beter, maar dat hoeft het niet te zijn.”

 

Kun jij jezelf waarderen?

Kun jij jezelf en je omgeving waarderen voor wat er wel is? Kun je zien dat iedereen op zijn of haar manier iets bijdraagt aan het geheel?

Deel je ervaringen hieronder en stimuleer je medelezer om zichzelf en anderen te waarderen.

Hartegroet,

Peter.

 

Share This