Iets loslaten is voor sommigen van ons een flinke uitdaging. Waarom kan iets loslaten zo moeilijk zijn? Ben je bang dat je dan iets verliest dat niet meer terugkomt? Ben je te zeer gehecht aan dat wat je moet loslaten?
Loslaten blijkt een beweging te zijn die meer oplevert dan je aanvankelijk denkt.

 

Leegte of ruimte?

Ik ben dit jaar druk in de weer geweest met het uitgeven van mijn boek. Het was een intens en ook een mooi proces. Maar nu alles achter de rug is, hoef ik niet meer met het boek bezig te zijn. Een zwart gat? Nee, maar wel een proces van loslaten.

Als je iets loslaat, komen daar verschillende aspecten bij kijken. Misschien gaat het gepaard met een rouwproces. Dat is natuurlijk het duidelijkst als je een dierbare verliest. Maar het kan ook om een vriendschap gaan, een relatie, je baan of iets materieels. Je verhuist bijvoorbeeld uit het huis waar je twintig jaar hebt gewoond of je hebt je trouwring verloren.

Bij al deze dingen kan het enige moeite kosten om te aanvaarden dat ze er niet meer zijn. Het kan aanvoelen als een gemis, een zekere leegte. Dan kunnen er ook emoties naar boven komen. Je kunt onder andere verdriet of boosheid voelen over diegene of dat waarnaar je nog steeds verlangt. Je hebt je gedurende jaren gehecht aan dat wat je koesterde. Maar er komt onvermijdelijk een moment waarop je er afscheid van moet nemen.

Als je dan noodgedwongen de stap zet om je geliefde, vriend, baan of huis los te laten, gebeurt er iets wonderlijks. Door de aanvaarding van het wegvallen ontstaat er ruimte. Ruimte die weer gevuld kan worden. Of liever, ruimte die weer gevuld wíl worden. Als de leegte verandert in ruimte, dan verandert het gemis in een uitnodiging voor iets nieuws.

 

De kracht van loslaten

In de voorbeelden hierboven gaat het om iets dat je onvrijwillig los moet laten. Maar het kan ook zijn dat je iets heel graag los wilt laten. Ook dat hoeft niet altijd moeiteloos te gaan. Het kan zelfs heel lastig zijn om iets los te laten dat je graag kwijt wilt. Je wilt bijvoorbeeld stoppen met roken, koffie of chocola. Je bent er zo gewend of verknocht aan dat het niet vanzelfsprekend is dat je het van de één op de andere dag loslaat. Dit vraagt een actieve houding, waarbij je een kracht aanboort om het daadwerkelijk los te laten.

Deze kracht is tweeledig. Als het moeite kost iets los te laten, gaat dit dus niet vanzelf. Dan is er kennelijk iets voor nodig, iets waardoor je het in beweging zet. Net zoals dit bijvoorbeeld geldt voor een stilstaand voertuig – het komt pas in beweging door er tegen te duwen, doordat een paard het trekt of door de kracht van een motor – is er ook kracht nodig om jezelf los te maken van dat waar je aan gehecht bent. Deze kracht kun je bijvoorbeeld ervaren als een gedecideerd besluit.

 

Creatiekracht in jezelf uitnodigen

Wanneer je vastberaden bent iets los te laten, dan draagt dit besluit de kracht in zich om het echt te doen. Dit kun je heel goed voelen als het gaat om een oud patroon of een verslaving. Het is iets wat je al heel lang zou willen loslaten, maar wat jou nog lang in zijn greep hield. Lukt het jou om dit patroon of deze verslaving los te laten, dan voelt dit als een overwinning op jezelf (je ego). Je voelt de kracht waarmee je deze overwinning boekte.

Als je eenmaal zover bent dat je niet langer in de greep van het patroon zit, openen zich deuren die tot dan toe gesloten zijn gebleven. Je voelt de ruimte die je hebt gecreëerd door je patroon los te laten. En zoals gezegd wil deze ruimte weer gevuld worden. Je wordt uitgenodigd iets nieuws te creëren in plaats van het oude. En hier toont zich het andere aspect van dezelfde kracht. Het is jouw creatiekracht die zich nu door jou wil manifesteren.

Loslaten luidt altijd verandering in. En verandering betekent ontwikkeling. In het oude patroon gedroeg je je als een slachtoffer, maar nu heb je ruimte gecreëerd voor een nieuwe keuze. Je voelt dat je niet langer slachtoffer bent, maar de kapitein op je eigen schip. Je komt weer in contact met je eigen creatiekracht. Je bent geen slachtoffer meer van je eigen creaties, omdat je voelt dat je de kracht hebt om ze weer los te laten én iets nieuws te creëren.

 

Wat vind jij moeilijk om los te laten?

Heb jij iets waar je erg aan gehecht bent en wat je moeilijk vindt om los te laten? En wat doe jij om het echt te kunnen loslaten?

Deel je ervaring met mij en je medelezers en laat ons weten hoe jij je kracht aanboort om iets los te laten.

Ik lees graag je reactie.

Hartegroet,

Peter.

 

Share This