Het nieuwe jaar is begonnen en je hebt vast wel weer een paar goede voornemens die je dit jaar wilt realiseren. In de meeste gevallen gaat het om dingen waarin het ego je gevangen houdt, bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten enz. Het zijn dingen waarin je normaal de stem van het ego volgt en niet de stappen zet die je eigenlijk wilt zetten. Je wilt dus liever het ego negeren en de ‘juiste’ keuzes maken.

Maar wist je dat het ego ook een zonnige kant heeft? Als je deze leert kennen, kun je een stuk relaxter omgaan met de doelen die je jezelf hebt gesteld. Je verzetten tegen het ego kan zelfs een averechts effect hebben.

 

Aan de slag

Wanneer je ingesteld bent op persoonlijke groei, ben je vast al bezig geweest om je ego-structuren te onderzoeken. Je wilt je negatieve patronen doorbreken en ze omzetten in positieve gewoontes. Je volgt bepaalde cursussen of gaat in therapie om te leren deze patronen om te zetten. Je zet je beste beentje voor om ‘beter’ te gaan leven. Daar is niets mis mee, zou je zeggen.

Daar is inderdaad niets mis mee. Je zult veel inzicht krijgen in je persoonlijkheid en leren om te gaan met bepaalde situaties in je leven. Er zijn talloze methodes die jou leren om je ego-structuren te herkennen en ze te transformeren. Van lichaamsgerichte psychotherapie tot Rebalancing, van NLP tot Psych-K, al deze methodes zijn erop gericht om jouw beperkende overtuigingen te elimineren, jouw lichaam te ontdoen van opgelopen trauma’s of jouw negatieve patronen te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Gaandeweg deze cursus of therapie merk je verandering en heb je het gevoel goed bezig te zijn. Je voelt je al lichter worden en krijgt het gevoel dat je de duisternis achter je begint te laten. Je boekt resultaat!
Maar al snel loop je weer tegen dezelfde problemen aan. Je grijpt weer naar de sigaret, loopt weer te vitten op je kinderen en voelt nog steeds de spanning in je lijf waar je zo graag vanaf wilde. Je ontdekt dat het allemaal niet zo snel gaat als je had gehoopt. Je ego blijkt hardnekkiger dan je had gedacht.

Je raakt gefrustreerd en wilt nog harder je ego-structuur aanpakken. Je bent zo vastberaden om voor het licht te kiezen, dat je nog een tandje bijzet. Maar is dit de oplossing? Is dit de manier om blijvend resultaat te boeken?

 

Tijd en geduld

Hoe harder je probeert om het ego te lijf te gaan, des te moeilijker blijkt het om van je patronen af te komen. Je strenge dieet, je intensieve programma in de sportschool of je deskundige coach ten spijt, val je toch weer terug in oude gewoontes. Je tanden op elkaar en doorbijten blijkt geen soelaas te brengen. Kennelijk is er iets anders nodig om daar te komen waar je wilt zijn.

In feite heb je twee dingen nodig: tijd en geduld. Sommige patronen zijn zo diep ingesleten en raken een kernthema voor jou, dat dit niet is op te lossen met een cursus of een paar coaching sessies. Hier is rijping nodig.
Achter elk patroon zit een ‘les’ voor jou. Zo’n les kan een thema of gebied zijn waarin jij bewustzijn wilt verwerven. En soms kan een les zo diep en essentieel zijn dat je er pas na jaren aan toe bent om deze echt tot je te nemen.

Dat wil niet zeggen dat je niets hoeft te doen. Elke stap die je zet naar het moment dat je je les ten volle doorgrondt, is noodzakelijk. En je kunt niet overzien wanneer dat moment zich aandient. Kortom: blijf investeren in je groei en pak je lessen als het moment daar is.

 

Je ego is je vriend

En maak van je ego je vriend in plaats van je vijand. Elke keer als je jezelf toestaat om daar te zijn waar je bent in je ontwikkeling, zorg je voor ontspanning in je systeem. Sterker nog, je kunt nergens anders zijn dan daar waar je nu bent. Anders was je wel ergens anders geweest. Dus relax en aanvaard waar je bent, of liever: aanvaard wie je bent.

Ik merk het bij mezelf als ik iemand spreek die vertelt soms toe te geven aan een patroon waar hij of zij eigenlijk vanaf wil. Ik merk dat ik meteen ontspan. He, he, ik ben kennelijk niet de enige die ermee worstelt. Ja gelukkig, ik mag ook mens zijn! En ik mag ook genieten van die sigaret, dat gebakje of dat biertje. Sinds ik mezelf toesta om mijn ego wat ruimte te geven is mijn leven er een stuk prettiger op geworden.

Wanneer je jezelf toestaat om even toe te geven aan het ego, gaat de spanning van het betreffende issue af. Laat het ego zijn rol spelen en je kunt relaxt naar je doel toewerken. Ga daarom niet de strijd aan met het ego, maar maak hem tot je bondgenoot. Hij zorgt ervoor dat jij wakker blijft en op precies het juiste moment de les leert die van meet af aan voor jou in het verschiet lag. Daarom is mijn nieuwjaarswens voor jou:

De tijd nemen, geduldig zijn en wakkerheid en… vergeet niet te genieten!

 

Ben jij bevriend met je ego?

Heb jij je ego al tot vriend gemaakt? Of zit je nog in het verzet?

Deel je ervaringen hieronder en stimuleer je medelezer om het ego te omarmen en zijn zonnige kant te ontdekken.

Hartegroet,

Peter.

Share This