In onze patriarchale maatschappij is het niet gebruikelijk om je kwetsbaarheid te tonen. We willen je eerder zien in je kracht met al je kwaliteiten, zodat je kunt presteren en aan verwachtingen en normen kunt voldoen.

Maar ben je zwak als je je kwetsbaarheid laat zien? Ben je het vermogen kwijt om dingen te bereiken, als je in je kwetsbaarheid zit? Verrassend genoeg zal eerder het tegendeel waar blijken te zijn.

 

De sleutel tot kwetsbaarheid

De normen en waarden die je van kinds af aan meekrijgt van je ouders, school, kerk en andere bronnen, zijn voor het overgrote merendeel positief en nuttig. Maar er zijn ook normen bij die in de weg kunnen zitten. Dat zijn normen die jou belemmeren in je natuurlijke stroom.

Als je als kind niet mocht zeuren of huilen wanneer je bij een val pijn had aan een kapotte knie, dan heb je geleerd om niet je gevoel te uiten. ‘Oh, het valt wel mee’ of ‘flink zijn’ kreeg je dan te horen. Je hebt geleerd om op zo’n moment je gevoelens en emoties weg te stoppen.

Als dit regelmatig gebeurt dan wordt het een gewoonte en wordt je iemand die niet zijn emoties en gevoelens uit. Wat je je op het moment zelf misschien niet realiseert, is dat je die gevoelens en emoties ergens opslaat. Doorgaans vinden ze een weg om zich op de een of andere plek in je lichaam te nestelen. Vervolgens kom je wellicht jaren later erachter dat deze emoties er nog zitten, doordat je door een specifieke situatie wordt getriggerd.

Maar ook nu wil je nog steeds ‘flink zijn’. Helemaal nu je volwassen bent. Je gaat toch niet als een kind zitten huilen over iets dat op je werk speelt of met je partner? Of je hebt misschien pijn in je onderrug, keelontsteking of een maagzweer en ziet nog niet het verband met je emotie. Nee, je gaat meteen naar de dokter voor medicijnen, zodat de pijn en je klacht verdwijnt.

Maar wat wil je klacht eigenlijk zeggen? Wat is het waarover je lichaam ‘klaagt’? Je lichaam geeft aan dat er iets gehoord wil worden.

 

Kwetsbaarheid maakt gezond

Wanneer je pijn en emoties de ruimte geeft, sta je jezelf toe om te voelen, sta je jezelf toe om te laten stromen wat er wil stromen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet ook het symptoom wil bestrijden. Niemand wil met een maagzweer rond blijven lopen. Maar de onderliggende energie die de maagzweer veroorzaakte wil simpelweg vrij komen. En dat kan enkel en alleen als hij gezien en erkend wordt.

In plaats van jezelf dus groot te houden en de buitenwacht het idee te geven dat je krachtig bent en goed kan presteren, is het zinvol om te voelen waar je pijn en kwetsbaarheid ligt. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor een gezonde omgeving in bredere zin. De volgende stap is je pijn en kwetsbaarheid te delen met anderen.

 

Kwetsbaarheid als kracht

Wanneer je je kwetsbaarheid toont aan een ander, is het wonderlijk om te zien wat er gebeurt. Waar krachtpatserij en geldingsdrang die voortkomen uit pijn doorgaans spanning oproepen – denk aan competitief gedrag -, zorgt het delen van je kwetsbaarheid juist voor ontspanning. In relatie tot de ander zul je merken dat het ontwapent en verzacht. Door jezelf te openen en bloot te geven, zal de ander zich uitgenodigd voelen hetzelfde te doen.

Zo komt er in het contact ruimte voor compassie, respect en waarachtigheid. Je hoeft je niet langer anders voor te doen dan je bent. Sterker nog, je komt beide uit bij een diepere behoefte om helemaal jezelf te zijn en ook om de ander te zien in wie hij of zij is.

Het vraagt in de meeste gevallen wel wat moed om deze stap te zetten. Misschien durf je het pas te doen als het helemaal veilig voelt. Maar als je het doet, kun je wellicht de kracht voelen die het je geeft. Het betekent dat je jezelf kunt dragen in de pijn die je voelt.

Je kwetsbaarheid laten zien is niet een teken van zwakte, maar juist van kracht.

En door de pijn te delen kan de energie hiervan weer gaan stromen. Gedeelde smart is halve smart. Zelfs vastzittende conflicten kunnen op deze manier opgelost worden. De spanning in jezelf lost op en daarmee ook de spanning tussen jou en de ander. Je creëert er als het ware een gezonde omgeving mee. Er ontstaat weer ruimte voor gezamenlijkheid en een gedeeld belang.

Door je kwetsbaarheid te tonen kun je je ware kracht voelen en bereik je misschien meer dan zogenaamd ‘krachtig’ te zijn. In plaats van aan verwachtingen en normen te voldoen heb je de wereld meer te bieden, omdat je authentiek bent en vanuit je ware kracht dingen kunt creëren. Je creëert een wereld waarin jouw natuurlijke stroom zijn weg weer vindt.

 

Durf jij je kwetsbaarheid te tonen?

Merk jij dat je het moeilijk vindt om je kwetsbaarheid te laten zien? Of heb je de kracht van kwetsbaarheid ervaren en gezien dat het deuren en harten opent?

Deel je ervaringen hieronder en stimuleer je medelezer om zichzelf in zijn kwetsbaarheid te laten zien.

Hartegroet,

Peter.

 

Share This