Stress is, als je om je heen kijkt, heel gewoon in onze maatschappij. Veel mensen hebben er last van en bij velen van ons levert het psychische en fysieke klachten op. We zijn dan ook druk bezig stress te bestrijden of te voorkomen.
Maar heb je weleens stilgestaan bij de oorzaak van stress? Wanneer je de werkelijke oorzaak van stress niet kent, zul je stress onmogelijk weg kunnen nemen. De nr. 1 oorzaak van stress blijkt niet moeilijk te vinden te zijn en het vrij worden van stress is daarom relatief makkelijk.
Een druk bestaan
De meesten van ons hebben een druk bestaan. Je hebt een drukke baan, kinderen die de nodige aandacht vragen, dieren die je moet verzorgen etcetera. En dan wil je ook nog een sociaal leven, vrienden opzoeken, familiebanden onderhouden, social media en ga zo maar door. Zelfs al ben je blij met je baan, hou je van je kinderen en doe je alleen maar leuke dingen, je agenda is zo gevuld met van alles dat je wilt, dat het je stress oplevert.
Vaak heb je niet eens in de gaten dat je stress hebt, omdat het zo gewoon is om zoveel te doen te hebben. En wanneer je dit leven blijft leven, gaat deze stress zijn tol eisen. Je wordt prikkelbaar, vluchtig in je contacten en je raakt oververmoeid. Wellicht krijg je op den duur ook fysieke klachten. Met een beetje geluk begint er dan iets te dagen, zie je het verband tussen je klachten en stress en besef je dat er iets moet veranderen.
Je wilt meer ontspannen en gezonder leven. Je gaat minder werken, meer sporten, aan yoga doen of meditatie en zorgt dat je agenda niet meer zo gevuld is. Dat zal ongetwijfeld verlichting geven. Toch merk je dat stress nog niet uit je leven gebannen is.
Doordat je minder werkt heb je ook minder geld en moet je wat meer op je uitgaven letten. Dat is even wennen en gaat niet altijd even makkelijk. Of doordat je meer ruimte hebt in je agenda, komt er ook meer ruimte voor je kwetsbaarheid. Je merkt dat emoties opspelen en dat vind je misschien lastig. Met name naar de buitenwacht probeer je er zo goed en kwaad als het gaat mee om te gaan.
Hoewel omstandigheden van invloed kunnen zijn op je welzijn, kom je er langzaam maar zeker achter dat stress niet altijd ligt aan de omstandigheden waar je in zit. Omstandigheden kunnen vervelend zijn, maar hoeven op zich geen stress te veroorzaken. Waar stress meestal vandaan komt is jouw verzet tegen die omstandigheden. Wanneer je je verzet tegen dat wat er is, zul je onherroepelijk stress ervaren.
Uit het verleden en de toekomst
Dit verzet heeft altijd te maken met pijn uit het verleden. Je bent bezig met het verleden, doordat je de pijn ervan wilt vermijden. Alles dat jou heeft geschaad of getraumatiseerd wil je niet opnieuw beleven. Het uit de weg willen gaan van deze pijn maakt dat je eraan vast blijft houden. Jouw verzet ertegen belet je om hem los te laten. Zo levert het bezig zijn met het verleden, bewust of onbewust, jou stress op.
Dit geldt evenzeer voor de toekomst. In feite doe je hier hetzelfde. Je verzet je tegen dat wat de toekomst kan brengen: pijn. Je probeert hiervoor zoveel mogelijk zekerheden in te bouwen in je leven. Maar eigenlijk weet je dat dit de stress niet weg zal nemen. Door jouw angst voor pijn en jouw verzet ertegen is stress onvermijdelijk. Je kunt niet meer ontspannen de toekomst tegemoet treden, omdat je bang bent voor het onbekende.
Ook in het Hier en Nu kun je stress ervaren, wanneer je in een actuele situatie belandt die jou stress geeft. Toch is deze stress gerelateerd aan het verleden of de toekomst. Je schiet in de stress, omdat de huidige situatie refereert aan iets dat je in het verleden hebt meegemaakt en dat vervolgens jouw angst voedt dat het in de toekomst weer zou kunnen gebeuren. Jouw conditionering laat dan alle alarmbellen afgaan en voordat je het weet zit je weer in het verzet.
Om stress te laten verdwijnen is het belangrijk om je van dit mechanisme bewust te worden. Zodra je je bewust wordt van jouw angst voor pijn, heb je de eerste stap gezet in het tegengaan van stress. Als het je lukt om de pijn te verwelkomen en toe te laten, dan zal hij vroeg of laat oplossen. Je stapt uit het verleden en de toekomst in het Hier en Nu. Je bent met wat er is zonder je ertegen te verzetten. Dan kan energie weer gaan stromen en zal stress verdwijnen.
Dualiteit omarmen
Zoals we net gezien hebben, is angst de belangrijkste veroorzaker van stress. Stress is een barometer die aangeeft dat je niet in het Hier en Nu bent. Stress geeft aan dat je met je gedachten bij het verleden of de toekomst bent en behoort daarom tot het domein van de dualiteit. Of beter gezegd: stress is een teken van verzet tegen dualiteit.
Jouw gedachten spelen hierin een cruciale rol. Zit je met je gedachten in het verleden of de toekomst, dan bevind je je in polariteit. Wanneer het je lukt om in het Hier en Nu te zijn, dan stap je hieruit. In het Hier en Nu kun je tot het besef komen dat het verleden voorbij is en de toekomst niet bestaat. Je kunt dan de totaliteit van Alles ervaren.
Hoewel dualiteit een gegeven is waar we hoe dan ook mee te maken hebben, kun je dit leren omarmen. Als je kunt accepteren dat vreugde en pijn naast elkaar bestaan, kun je voelen dat er niets is om je druk over te maken. Dan zal het verzet wegvallen en stress verdwijnen.
Heb jij last van stress?
Heb jij veel stress in je leven? Of kun jij pijn omarmen en volledig in het Hier en Nu zijn?
Deel je ervaringen hieronder en stimuleer je medelezer om verzet los te laten en stress te laten verdwijnen.
Hartegroet,
Peter.