Aan het begin van elk nieuw jaar wensen we elkaar het beste: ‘de beste wensen’ of ‘gelukkig nieuwjaar’. We wensen elkaar geluk, gezondheid, voorspoed, liefde, inspiratie enzovoort. Iemand anders mooie dingen toewensen brengt een positieve energie met zich mee.

Maar eigenlijk weten we niet wat ‘het beste’ is voor een ander. We weten vaak niet eens wat het beste voor onszelf is. We willen graag gelukkig zijn, maar hoe wordt je dan gelukkig? En wat is dat dan: ‘gelukkig zijn’?

 

Wat is ‘het beste’?

Wanneer je uit moet gaan van de woorden in de nieuwjaarswensen, dan brengt ‘het beste’ jou geluk. Als je ‘het beste’ hebt van alles, dan wordt je zeker gelukkig: de beste baan, het beste huis, de beste partner, de beste vrienden, familie, gezondheid en ga zo maar door. Kortom je wenst jezelf de beste omstandigheden. Maar eigenlijk weet je heel goed dat die niet bestaan.

Je hebt misschien wel ‘een beste vriend(in)’, maar groeien jullie na een aantal jaren uit elkaar, dan zul je hem of haar niet meer de beste vriend(in) noemen. Je hebt nu wellicht ‘de beste’ baan die je je voor kunt stellen. Maar krijg je een nieuwe chef die jou het leven zuur maakt, dan weet je niet hoe snel je een andere baan moet vinden. Ben je aanvankelijk verliefd op je nieuwe partner, na enige tijd kom je achter zijn of haar onhebbelijkheden en is dit niet de relatie waarvan je had gedroomd.

De omstandigheden die we onszelf wensen, blijken veranderlijk te zijn. Dat wat eerst ‘het beste’ lijkt, is even later gedegradeerd tot iets waar we vanaf willen. Met andere woorden, ‘het beste’ is slechts tijdelijk van aard en daarmee heel relatief. Omdat je niet in de toekomst kunt kijken, kun je niet met zekerheid zeggen wat het beste voor jou zal zijn.

Hoe kun je dan kiezen voor dat wat jou gelukkig moet maken, als je niet weet wat jou gelukkig zál maken?

 

De ketenen van toekomst en verleden

Ten eerste kun je kijken naar dat wat jij denkt dat jou gelukkig maakt. Of anders gezegd: wat is jouw definitie van geluk?
Als je geluk koppelt aan omstandigheden, houd dan serieus rekening met de tijdelijke aard ervan. Wanneer je denkt dat je altijd in dat mooie huis zult wonen, die goede baan zult hebben enzovoort, dan is de kans groot dat je bedrogen uitkomt.

Ga je echter uit van het huidige moment en haal je daar uit wat er in potentie in ligt, dan stijgen je kansen op geluk aanzienlijk. Door steeds maar bezig te zijn met de toekomst, vergeet je in het Nu te leven en laat je een belangrijk deel van je potentie onbenut. Je geeft in zekere zin je kracht weg aan dat wat er nog niet is of er misschien wel nooit zal zijn.

Velen van ons houden niet alleen vast aan de toekomst, aan dat wat we zo graag willen, maar ook aan het verleden. Het blijkt moeilijk te zijn om los te komen van de dingen die gebeurd zijn. Je kunt nog jaren bezig blijven met pijn die je vroeger hebt ervaren. Je hebt je er als het ware aan gehecht en houdt op die manier vast aan de dingen die jouw geluk in de weg staan.
Hoe meer je echter de toekomst en het verleden laat voor wat het is, hoe meer je in het Nu leeft, deste groter je welzijn zal worden.

 

Bewustzijn en onderscheidingsvermogen

Lukt het jou om meer in het hier en nu te leven, dan zal je acceptatie van dat wat er in dat moment is, groeien. Dat betekent dat je de huidige omstandigheden neemt voor wat ze zijn. In feite verdwijnt dan jouw verzet tegen dat wat er is. Dat verzet richt zich meestal tegen dat uit het verleden waarvan jij vindt dat dat niet had moeten gebeuren. Je had die pijn liever niet ervaren. Of je verzet je tegen dat wat er nu is. Ook in het nu zijn er dingen die je liever anders ziet.

Dat betekent niet dat er niets mag veranderen. Je bent vrij om te creëren wat je wilt. Desondanks zijn er altijd omstandigheden die jou uitdagen, die jou uit je comfort-zone halen. Die zijn niet altijd prettig, maar die kunnen wel het beste in jezelf naar boven halen. Het zijn juist deze dingen die jou de kans geven om te groeien, je kracht aan te boren en te ervaren wie je werkelijk bent.

De beste omstandigheden bestaan weldegelijk, als je kan zien dat er niets gebeurt dat niet moet gebeuren. Anders gezegd: dat wat er gebeurt, is precies wat er moet gebeuren. Niets gebeurt voor niets. Al kun je vaak niet overzien waarom iets gebeurt, toch is de situatie waarin jij bent beland perfect voor jou en iedereen om je heen. Sterker nog, je hebt hem zelf gecreëerd, bewust of onbewust.

Bewustzijn en onderscheidingsvermogen zijn daarom de dingen die jou helpen om te zien dat elke omstandigheid volmaakt is. Wakkerheid in het hier en nu is daarbij een voorwaarde. Als je goed blijft waarnemen wat er in dit moment gebeurt, kun je zien welke parel hierin besloten ligt. Elk moment herbergt een parel die jou en anderen om je heen de mogelijkheid biedt te groeien en te zien wie je werkelijk bent.

Het beste dat ik jou kan toewensen voor dit nieuwe jaar is dan ook bewustzijn, onderscheidingsvermogen en zijn in het hier en nu. Geniet van elk moment en hopelijk zullen we er dit jaar vele delen.

 

Share This