Hoe je vrijheid kunt ervaren in deze tijd

In de context van de laatste ontwikkelingen op het wereldtoneel – een oorlog in Oekraïne, een torenhoge inflatie en een crisis op de energiemarkt, om er maar een paar te noemen - rijst de vraag in hoeverre we vrij zijn in onze huidige maatschappij. Zijn we vrij en...

Lees meer

Een nieuwe tijd vraagt nieuw leiderschap

Er is heden ten dage veel te doen over leiderschap in de maatschappij. Zowel in de politiek als in de samenleving wordt gezinspeeld op nieuwe ontwikkelingen aangaande leiderschap. Maar als we spreken over nieuw leiderschap, waarover hebben we het dan? Wie zijn dan die...

Lees meer

Het geheim van overgave

Als je een gelukkig leven wilt leiden, dan is controle meestal niet de oplossing. Controle zal je in bepaalde situaties misschien geven wat je wenst, maar op een dieper niveau voel je dat er nog iets ontbreekt. Overgave lijkt eerder de sleutel te bieden tot dat wat we ten diepste verlangen.

Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan om je ergens aan over te geven. Waarom is het voor ons zo moeilijk om in de overgave te gaan? Kun je dit überhaupt wel leren? Het geruststellende antwoord is ‘ja’ en het blijkt uiteindelijk relatief simpel te zijn.

Lees meer

Verlangen: brandstof van bewustzijn

In onze individualistische maatschappij worden we tegenwoordig voortdurend erop aangesproken om keuzes te maken. In feite maak je elk moment een keuze, hetzij bewust hetzij onbewust. Maar waarop baseer je je keuze eigenlijk? Is dat wat je kiest werkelijk wat je wilt?...

Lees meer

De vierde ‘V’

Als je bloot wordt gesteld aan gevaar, heb je meestal een primaire reactie. Je sympathische zenuwstelsel wordt dan geactiveerd en je komt in een vecht-, vlucht- of bevries-modus (de bekende drie V’s). Nu is werkelijk gevaar iets dat weinig meer voorkomt in onze overgeorganiseerde samenleving. Toch zien we dat je deze primaire reactie nog vaak vertoont in allerlei situaties.

Hoe komt het dat je nog steeds primair reageert, terwijl er geen direct gevaar is? En hoe kun je anders omgaan met dit soort situaties? De vierde ‘V’ kan hier soelaas bieden.

Lees meer

De symboliek van Pasen actueler dan ooit

Dit weekend vieren we weer Pasen. We gedenken de kruisiging van Jezus, zijn dood aan het kruis en zijn wederopstanding. De symboliek die hierachter schuilgaat krijgt opnieuw een diepere betekenis in deze actuele tijd met het Coronavirus. Het paasfeest, dat al veel ouder is dan onze jaartelling, vinden we ook terug in het Joodse Pesach en in de viering die in gebruik was bij onze Germaanse en Keltische voorouders.

De symboliek van Pasen heeft in deze verschillende culturen verbluffende overeenkomsten. Ken jij de symboliek die hier achter zit? En wist je dat deze symboliek nu in Coronatijd actueler is dan ooit?

Lees meer

Je hoeft maar 1 ding te doen

Met de jaarwisseling wensen we elkaar het allerbeste: geluk, gezondheid, voorspoed enz. En we hebben vaak goede voornemens: meer sporten, minder drinken, stoppen met roken etc. Waar het hier om draait is dat we gelukkig of gelukkiger willen zijn. Maar hoe bereik je...

Lees meer

Waarom ontspannen zo belangrijk is

In de huidige maatschappij worden we voortdurend blootgesteld aan dingen die spanning en stress opleveren. We worden doorlopend in beslag genomen door dingen die gedaan moeten worden. Kun jij wel goed omgaan met de turbulentie van alledag? Ken jij manieren om hierin overeind te blijven?

Ontspanning blijkt een sleutelrol te spelen, als je de hectiek van het dagelijks leven aan wilt kunnen. Maar waarom is ontspanning dan zo belangrijk en wat doet het precies voor je? Ontspanning is niet alleen een moment van adempauze, maar blijkt een veel diepere werking te hebben op je totale welzijn.

Lees meer

Varen op je innerlijke autoriteit

Welke bron gebruik jij om op terug te vallen, als je het moeilijk hebt? Velen van ons zoeken in moeilijke tijden steun bij een externe autoriteit, iemand die we macht of gezag toekennen om ons te kunnen helpen. Dat kunnen je ouders zijn, een arts, je werkgever of de...

Lees meer

KvK-nr.  30275833
BTW-nr. NL155620885.B.01
IBAN  NL94ABNA0575948396

Share This