Kun jij van jezelf zeggen dat je uniek bent? Of vind je jezelf eerder een grijze muis die opgaat in de menigte? Op basis waarvan kom je tot deze conclusie? En is dit werkelijk waar?

Als je kijkt naar jezelf, kun je constateren dat je niet de enige bent met de kwaliteiten die je hebt. Toch kun je daarentegen zeggen dat je uniek bent. Tegenstrijdig? Dat lijkt maar zo.

 

Een druppel in de oceaan

Velen van ons hebben het idee dat we maar een ‘druppel in de oceaan’ zijn. Dat we niet meer zijn dan een onbeduidend onderdeel van een niet te bevatten groter geheel. En ja, misschien is dat grote geheel ook niet te bevatten. Hoe je dat grote geheel ook wilt noemen, de Kosmos, het Universum, het Al, het Grote Mysterie, jij maakt daar hoe dan ook deel van uit.

En misschien heb je regelmatig het gevoel dat je als het ware verzuipt in die immense oceaan. Het leven kan soms zo overweldigend zijn dat je denkt dat jij er geen rol van betekenis in speelt. Alles dat je doet wordt ook door anderen gedaan. Je gaat naar school, daarna volg je een studie en vervolgens zoek je een baan, vind je een partner en krijg je wellicht kinderen. Tallozen zijn je hierin voorgegaan en nog meer zullen er volgen.

Zo kun je vasthouden aan het idee dat alles dat je doet al gedaan is. Of dat wat jij wilt doen door anderen vast beter gedaan wordt. Dat wat jij onderneemt niet echt een waardevolle bijdrage is aan de maatschappij. Met andere woorden, je gelooft dat jij er niet toe doet.

Maar is dit werkelijk waar? En waarom ben je dit gaan geloven?

 

Universeel én uniek

Als je kijkt naar de overeenkomst met anderen, kun je stellen dat je veel gemeen hebt met elkaar. Je hebt allemaal een lichaam met twee armen, twee benen, ogen, oren, een neus en ga zo maar door. Je gaat zoals zovelen naar school, studeert en neemt een baan enzovoort. Je krijgt kinderen en leeft een leven zoals miljoenen anderen.

Je zou daarom kunnen gaan denken dat jij iemand bent die niet wezenlijk verschilt van een ander. Dat jouw kenmerken en kwaliteiten universeel zijn, omdat zoveel anderen ze ook hebben. Of je denkt juist dat jij niet die kwaliteiten hebt die een ander wel heeft. En dat jij daarom niet zo succesvol of belangrijk bent als die ander.

Maar wanneer we inzoomen op de details van jezelf, hoe je er uitziet, hoe je spreekt, hoe je je gedraagt, dan kun je niet anders dan concluderen dat er maar één is zoals jij. Om te beginnen heb je al een uniek lichaam met een unieke neus, unieke ogen, uniek haar. En daar blijft het niet bij.

Jij bent geboren bij unieke ouders die jou onder unieke omstandigheden hebben opgevoed. Jij hebt als kind unieke dingen meegemaakt die jou hebben gevormd tot een unieke persoonlijkheid. Jij hebt een uniek karakter met je unieke eigenschappen. Jij maakt unieke keuzes die jou in unieke situaties brengen.

Ook al zou je veel van jouw kenmerken universeel kunnen noemen – want velen hebben dezelfde kenmerken -, toch manifesteren ze zich op een manier die jou uniek maakt. De specifieke combinatie van kenmerken en kwaliteiten die in jou tot uitdrukking komen is uniek in de wereld. Er is niemand zoals jij bent.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Dat heeft vergaande consequenties. Daarom is het van belang dat je je bewust wordt van jouw uniciteit. Er is namelijk niemand die kan doen wat jij kan doen. Jij bent onvervangbaar. Neem daarom de verantwoordelijkheid om te doen wat je hebt te doen. Dit kan heel spannend zijn en allerlei angsten oproepen. Maar als je ze in de ogen kijkt en het aandurft om jouw unieke ding te doen, zul je voelen dat je leeft. Dat jij jouw unieke leven leeft.

De unieke kenmerken van jouw persoonlijkheid en jouw unieke kwaliteiten leveren een unieke en waardevolle bijdrage aan de samenleving. Je bent geen onbeduidend onderdeel van het grote geheel, maar een onmisbare schakel erin. In plaats van jezelf weg te cijferen, is het juist van belang dat je je plek inneemt. Dat je jouw kwaliteiten erkent en die ook gaat ‘ownen’. Jij bent de enige die ze op jouw eigen unieke manier kan inzetten ten behoeve van het grote geheel.

Houd jezelf daarom niet terug, maar doe een stap naar voren en zet jezelf in het licht. Want jij doet er wel degelijk toe. En je hoeft geen ‘grootse’ dingen te verwezenlijken. Elke kleine bijdrage is net zo belangrijk als elke andere. Dus laat jezelf zien en gebruik de unieke combinatie kwaliteiten die jij in je hebt.

 

Zet jij jezelf in het licht?

Doe jij een stap naar voren en durf jij in het licht te staan? Of geloof je dat het niet uitmaakt wat je doet en ‘zit je je tijd wel uit’?

 

Deel je ervaringen hieronder en stimuleer je medelezer om tot het besef te komen dat je uniek en waardevol bent.

 

Hartegroet,

 

Peter.

 

Share This